top of page
ST500-webb.jpg
Logga-_SMT SwedTurn svart stående_edited

Produktionsmaskiner som håller måttet.

SMT är ett svenskt industriföretag med rötter från den industriella revolutionen. Vi har varit med och utvecklat svensk och västerländsk industri sedan starten 1856, och det tänker vi fortsätta med.
 
Vårt fokus är, och förblir avancerad produktionsutrustning för att du som kund ska kunna lita på att din produktion håller måtten.
 
Genom tillförlitlighet, maximal spånavverkning till högsta precision samt förstklassig service & support stödjer vi industrier världen över.

SKF_loggo.jpg
Indexator-Rototilt-loggo.png
BrorTonjö.loggo.png
Sandvik.png
atlas-copco-logo-png-transparent.png
epiroc.png
SWEDTURN X HIGHTLIGHTS
UTVECKLAD TILLSAMMANS MED INDUSTRIN

Tillsammans med våra trogna kunder inom försvar- och fordonsindustrin har vi utvecklat vårt nya SwedTurn X koncept. Genom att behålla funktionerna som i alla år har gjort SWEDTURN till en maskin i en klass för sig; den stabila maskinbädden och adderat, och utvecklat maskinens funktioner för dagens produktion. 

ST500-webb.jpg

MASKINSKYDD - NY DESIGN

En ny, förenklad design av maskinskyddet med inspiration från skandinavisk design. En utveckling med fokus på enkelt underhåll, tillgänglighet för operatören och laddning av arbetsstycken både uppifrån och från sida, med robot eller overhead kran.

Rendering_SMT-webb.jpg

IMPLEMENTATION I PRODUKTIONSCELL

Ett nytt förbättrat konceptet för implementation i produktionsceller utvecklat tillsammans med ABB Robotics och finns med flera olika valmöjligheter beroende på dina behov.

ST500-insteg-med-person-webb.jpg

ERGONOMISK ARBETSSTÄLLNING

Med det nya insteget och dörrar som öppnas från topp till botten kan operatören lätt komma in i maskinen. Detta leder till förbättrad tillgänglighet för operatören och enkel lastning av arbetsstycken både uppifrån och sida.

ST-500-Bädd-2-webb.jpg

GRUNDEN TILL PRECISION

Vår välbeprövade, stabila, gjutna maskinbädd är grunden för tung precisionsbearbetning. Med det nya förbättrade SwedTurn-konceptet är det en produktionsmaskin för framtiden.

Siemens-one-webb.jpg

DIGITAL TVILLING

Siemens Sinumerik ONE är den digitala tvillingen som gör det möjligt att optimera maskinbearbetningen. Den digitala maskintvillingen stödjer operatören – även om verktygsmaskinen är manuellt manövrerad.

2-webb.jpg

KUNDANPASSNINGAR

Vi har ett bibliotek med 100-tals olika lösningar från olika projekt. Om det ni efterfrågar inte gjorts tidigare utvecklar våra konstruktörer en lösning så att den blir optimal för era behov. 

Maskinprogram


SwedTurn är ett tillförlitligt, moduluppbyggt svarvsystem, byggt på våra basmaskiner. Maskinerna är konstruerade och utvecklade för att uppnå högt ställda krav från svensk industri gällande effektivitet, hög precision och stabilitet. Samtliga produkter levereras operatörsvänliga, för enkel omställning, åtkomlighet till arbetsstycke och med hänsyn för smidig service.

1856

Köpings Mekaniska Verkstad grundas av Otto Hallström för tillverkning & reparation av jordbruksmaskiner som snart utökades med maskiner & mekaniska produkter som Sverige vari i behov av för industrialiseringen. Varumärkesnamnet var ”KÖPING”.

1920

Företaget förvärvas av AB Volvo. Vid Köpings mekaniska verkstad producerade Volvo växellådor och bakaxlar för person- och lastvagnar samt de maskiner som Volvo behövde i sin egen produktion. 

 

1960

På 1960-talet beslutade Volvo att upphöra med sin egen produktion av verktygsmaskiner. Verktygs-maskintillverkningen såldes till Svenska staten och blev en del av konglomeratet Statsföretag, som var starkt kopplat till Sveriges dåvarande försvarsindustri.

 

1968

 

Företaget presenterar sin första numeriskt styrda svarv och börjar resan mot ett högteknologiskt företag. 

1972

SMT lanserar sin första CNC-styrning dvs. ett styrsystem där blockpreparering, logik och interpolatorer är implementerade i en mjukvara som körs på en mikroprocessor.

2004

Efter flera olika ägare och fusioner såldes SMTs Swedturn division (Svarvar) till ägarna av STOREBRO Machine Tools som även dessa är verktygs-maskintillverkare. 

 

2010

SMT Machine flyttar från Västerås till Köping i närheten av där företaget från början startades.

2020

 

SMT Machine samlas tillsammans med STOREBRO Machine Tools & SMT-Fräsmaskiner under paraplyet SMT Swedish Machine Tool Company AB 

2021-22

 

En strategisk flytt till Främmestad, där den nya maskinfabriken och huvudkontoret ligger.

2023

 

EMO: Lansering av SwedTurn X - vårt nya, förbättrade svarvkoncept för dagens och framtidens produktion.

bottom of page